Vánoce s jackfruitem a brazilskými kroketami
K adventní době neodmyslitelně patří tropické plody. Opravdovým superhrdinou v této partě není nikdo jiný než náš jackfruit. Svou chutí se umí přizpůsobit potřebám a najde si tak své místo i v plnohodnotném slaném pokrmu. Pokud si tedy chcete na Vánoce dopřát exotickou radost, určitě sáhněte po plechovkách mladého jackfruitu a inspirujte se naším receptem.
Ulehčíme vám to
Jackfruit je opravdový obr.
Kdybyste ho chtěli odnést z trhu domů celý, museli byste si s sebou vzít i cargo kolo nebo pickup. Těžkostí v jeho případě není jen váha, ale také porcování. Tedy pokud nejste zvyklí ohánět se v kuchyni mačetou. A když už se tím prosekáte, čekají na vás lepivá pouzdra chránící jedlá semena, ke kterým se potřebujete dostat. A to může být na jednoho trochu moc.
Má to ale řešení.
V našich konzervách se skrývá jackfruit přesně v té podobě, v jakého ho potřebujete pro vaření. A navíc vám ho s radostí dopravíme rovnou do kuchyně. A že je ten advent, přihodíme ještě jeden netradiční recept pro inspiraci.
Coxinhas de Jaca – Chuť tropů
Jackfruit má svůj původ v Jihovýchodní Asii, dnes na něj ale narazíte na všech kontinentech, kam zasahuje tropický pás. Daří se mu tedy také v Brazílii, odkud pochází recept na lahodné krokety. Ty se zde primárně připravují s masovou náplní, jackfruití vegetariánská obměna ale získává na popularitě.
Na těsto budete potřebovat:
- 2 šálky vody
- 1 šálek neslazeného rostlinného mléka
- 1 lžíce margarínu nebo veganského másla
- 1 kostka zeleninového bujonu
- sůl podle chuti
- 3 šálky hladké mouky
Na obalení:
- 2 šálky strouhanky
- 2 šálky studeného neslazeného rostlinného mléka
Na přípravu náplně využijete:
- 1 lžíci olivového oleje
- 3 nasekané stroužky česneku
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 1/2 šálku nakrájených rajčat
- 3 šálky jackfruitu (cca 1,5 konzervy Mladého Jacky F.)
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžičku zeleninového bujónu
- 1/4 šálku petrželky
- sůl podle chuti
- černý pepř podle chuti
- 1 lžíci kukuřičného škrobu (nebo mouky) rozpuštěnou ve 2 lžících vody
Jak na náplň?
- V hrnci osmažte na olivovém oleji cibuli dozlatova.
- Přidejte česnek a rajčata a nechte je dusit do změknutí.
- Následně přidejte 2 lžíce rajčatového protlaku, petrželku a jackfruit (promytý – zbavený limetkové šťávy a jemně promačkaný rukou).
- Vše vařte, dokud se nevypaří přebytečná voda. Aby bylo možné správně vytvarovat krokety, měla by být náplň suchá.
- V případě potřeby doplňte kukuřičný škrob.
Jak připravit těsto?
- Všechny suroviny vložte do hrnce a nechte projít varem.
- Mouku přisypávejte až naposledy a za stálého míchání. Těsto intenzivně míchejte, dokud nebude měkké a bez hrudek.
- Následně ho z hrnce vyklopte na čistou desku a ještě horké hněťte – prvně pomocí dřevěné lžíce, následně rukou, dokud nebude pružné a hladké.
- Přikryjte plastovou fólií a dejte na chvíli stranou.
- Pokud se chcete na postup podívat podrobněji, doporučujeme videorecept kuchařky Jany.
Finální postup:
- Na jeden talíř dejte strouhanku, na druhý nalijte rostlinné mléko.
- Vezměte kousek těsta, vyválejte z něj kuličku a tu pak vytvarujte do košíčku.
- Přidejte náplň – nevkládejte jí do těsta příliš mnoho, jinak nebudete moci košíček uzavřít.
- Uzavřete konce a vytvarujte kužel.
- Dejte si pozor, aby nikde nezůstaly díry, ze kterých by mohla náplň vytéct.
- Vložte kroketu do studeného mléka, poté do strouhanky a odložte stranou na suchý talíř.
- Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto a náplň.
- Coxinhas smažte v horkém oleji přibližně 3 minuty, vyjměte z oleje a usušte v papírové utěrce.
Máte hotovo. Stačí už jen vše naservírovat. A sníst!
Více konzerv, více chutí
Uskladnit čerstvý naporcovaný jackfruit znamená pojídat ho několik dalších dnů v kuse, abyste ho ochránili před zkažením.
To vám s našimi plechovkami nehrozí.
Počkají na vás klidně až do nového roku a tak není od věci, nakoupit jich rovnou více do zásoby.
Co kdyby zase přišly na návštěvu brazilské chutě?