Jackiepao je bez lepku a vegan
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

@bezlepkovamatka

Už přes 13 let se zabývám bezlepkovou a přidruženými dietami k onemocnění celiakií a alergiemi na lepek či pšenici. Tvoření nových receptů a zkoušení nových potravin je můj obrovský koníček a relaxuji tím své pracovní vytížení. Prostě u něj odpočívám.

Snažím se o to, aby i lidé, kteří mají zdravotní diety jedli kvalitně, pestře, regionálně v souladu s ročním obdobím a hezky česky.

Neváhejte sledovat moji cestu a nejen bezlepkové recepty na mém Instagramu @bezlepkovamatka.

Ingredience:

  • 1 plechovka Jacky F mladý jackfruit 400 g, hrst oloupaných opražených nesolených arašídů, 2 pol. lžíce řepkového oleje, 1 červená kapie + 2 oloupané mrkve + 1/2 cibule + 150 g bílého zelí vše nakrájené na drobné podobně velké kousky, 200 ml vlažné vody + 1 pol. lžíce bramborového škrobu, necháme odstát cca 10 minut, 2 pol. lžíce sójové omáčky bez lepku, 2 káv. lžičky rýžového nebo umeo octa, sůl. černý mletý pepř, špetka krupicového cukru na dochucení
  • Marináda: 1 pol. lžíce gluten free sójové omáčky, 2 pol. lžíce sherry nebo švestkové nebo jiné sladké víno, 1 drcený stroužek česneku, 1 pol. lžíce solamylu (bramborový škrob), 3 g soli + čerstvý mletý pepř dle chuti.

Postup:

  • Vidličkou smícháme ve větší misce suroviny na marinádu. Jackfruit  slejeme na sítu a propláchneme studenou vodou, osušíme v utěrce a ponoříme do misky z marinádou. Necháme v marinádě nejlépe přes noc a uchováváme v lednici.
  • Na sucho opatrně opražíme arašídy a dáme je stranou. V nepřilnavé pánvi rozpálíme olej a vsypeme namarinovaný jackfruit, opékáme za stálého míchání cca 2 minuty, pak vsypeme na kousky pokrájenou zeleninu a  opět cca 2 minuty za stálého míchání smažíme, až zelenina změkne na skus. Přidáme, sójovou omáčku, ocet, promícháme a dále smažíme.
  • Přidáme vodu se škrobem (než vlijeme do pánve, promícháme vidličkou), tím směs zahustíme a stáhneme teplotu na stupeň 3 a pomalu provaříme, až se voda odpaří. Dochutíme solí, pepřem a případně špetkou cukru. Podáváme s jasmínovou rýží.

Dobrou chuť!