Jackfruit KFC bez lepku a vegan
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

@bezlepkovamatka

Už přes 13 let se zabývám bezlepkovou a přidruženými dietami k onemocnění celiakií a alergiemi na lepek či pšenici. Tvoření nových receptů a zkoušení nových potravin je můj obrovský koníček a relaxuji tím své pracovní vytížení. Prostě u něj odpočívám.

Snažím se o to, aby i lidé, kteří mají zdravotní diety jedli kvalitně, pestře, regionálně v souladu s ročním obdobím a hezky česky.

Neváhejte sledovat moji cestu a nejen bezlepkové recepty na mém Instagramu @bezlepkovamatka.

Ingredience:

  • 1 plechovka Jacky F mladý jackfruit 400 g
  • Na marinádu: 2 balení kokosové alternativy jogurtu – Planton, 2 pol. lžíce grilovacího koření bez lepku (používám od Grešíka apod., obsahovat by mělo i sušený česnek)
  • Na obalení: Velká hrst  podrcených  kukuřičných cornflakes bez lepku, 3 hrsti kukuřičné strouhanky, můžeme přidat malou hrst posekané petržele, řepkový olej na smažení
  • Na dip: 1 balení kokosové alternativy zakysané smetany (Planton), Malá hrst posekaného koriandru + 1 podrcený stroužek česneku , 1 čaj. lžička worchesterové omáčky bez lepku, sůl. černý mletý pepř,  citrónová šťáva a špetka krupicového cukru na dochucení

Postup na marinádu:

  • Vidličkou smícháme ve větší misce suroviny na marinádu.

  • Jackfruit  slejeme na sítu a propláchneme  několikrát studenou vodou, osušíme v utěrce a jednotlivé kousky ještě rozdělíme podélně na poloviny a ponoříme do misky z marinádou.

  • Necháme v marinádě nejlépe 24 hodin, ale stačí  přes noc a uchováváme v lednici.

Postup na obalení:

  • V misce si smícháme kukuřičnou strouhanku s kuku podrcenými lupínky a bylinkami. Kousky jackfruitu obaleného marinádou opatrně obalujeme (prsty vždy lehce přimačkneme) ve směsi a odkládáme na talíř. 
  • Když jsou všechny kousky obaleny, rozpálíme olej v nepřilnavé pánvi, snížíme výkon na polovinu a vkládáme jednotlivé kousky, které pomocí vidliček opatrně obracíme, aby se rovnoměrně osmažily ze všech stran ve vyšší vrstvě oleje. 
  • Smícháme suroviny na dip a necháme chvíli odležet na lince.
  • Osmažené kousky necháme od oleje okapat na ubrousku a podáváme s dipem a listovým salátem.

 

Dobrou chuť!