Maki sushi s jackfruitem a avokádem
Irenka

Irenka

Jmenuji se Irenka, jsem studentka fyziky a momentálně pracuji ve vědě. Vegansky se stravuji už více jak 5 let.

Ingredience na 30 kusů

  • ½ plechovka Jacky F mladý jackfruit 400 g, 200g (jeden hrnek) sushi rýže, celé nori řasy, ½ zralého avokáda, sójová omáčka, olej na smažení

Pomůcky pro přípravu sushi

  • rolovací podložka na sushi, potravinová fólie, malá miska s vodou, větší hladký nůž

Postup:

  • Připravíme sushi rýži podle instrukcí a obalu. Je vhodné připravit rýži jako první, aby měla čas před rolováním sushi alespoň trochu vychladnout.
  • Rozehřejeme na pánvi olej a začneme připravovat jackfruit. Jednotlivé kousky jackfruitu ručně nebo za pomoci vidličky natrháme na malé kousky připomínající trhané maso. Natrhaný jackfruit pořádně propláchneme a následně z něj vyždímeme přebytečnou vodu. Jackfruit dochutíme sójovou omáčkou a začneme smažit na pánvi. Jackfruit smažíme dokud nezačne hnědnout, přibližně 10 minut.
  • Mezitím si připravíme zbytek ingrediencí a pomůcek potřebných pro přípravu sushi. Rolovací podložku na sushi překryjeme potravinovou folií, která zabrání případnému lepení při rolování. Na takto připravenou rolovací podložku si můžeme připravit první nori řasu. Nori řasy mají hladkou a hrubou stranu, řasu položíme hrubou stranou vzhůru. Vedle rolovací podložky si položíme malou misku s vodou. Nakonec nakrájíme ½ avokáda na tenké nudličky. 
  • Na připravenou nori řasu rovnoměrně rozložíme sushi rýži a na konci nori řasy který je dále od nás necháme volné cca 2 cm. Aby se nám rýže nelepila na prsty, tak si je vždy před manipulací s rýží namočíme do vody v připravené misce. Začneme na rýži do řady pokládat nejdříve avokádo a poté jackfruit. Nakonec už pouze pomocí podložky srolujeme sushi a rolku necháme pár minut odpočinout. Mezitím srolujeme další sushi rolky.
  • Sushi rolky nakrájíme na jednotlivé kousky pomocí hladkého nože který před krájením namočíme do vody, aby se nám na něj nezačalo sushi lepit. Sushi ihned podáváme se sójovou omáčkou.

Dobrou chuť!