K adventní době neodmyslitelně patří tropické plody. Opravdovým superhrdinou v této partě není nikdo jiný než náš jackfruit. Svou chutí se umí přizpůsobit potřebám a najde si tak své místo i v plnohodnotném slaném pokrmu. Pokud si tedy chcete na Vánoce dopřát exotickou radost, určitě sáhněte po plechovkách mladého jackfruitu a inspirujte se naším receptem.

Ulehčíme vám to

Jackfruit je opravdový obr.

Kdybyste ho chtěli odnést z trhu domů celý, museli byste si s sebou vzít i cargo kolo nebo pickup. Těžkostí v jeho případě není jen váha, ale také porcování. Tedy pokud nejste zvyklí ohánět se v kuchyni mačetou. A když už se tím prosekáte, čekají na vás lepivá pouzdra chránící jedlá semena, ke kterým se potřebujete dostat. A to může být na jednoho trochu moc.

Má to ale řešení.

V našich konzervách se skrývá jackfruit přesně v té podobě, v jakého ho potřebujete pro vaření. A navíc vám ho s radostí dopravíme rovnou do kuchyně. A že je ten advent, přihodíme ještě jeden netradiční recept pro inspiraci. 

Coxinhas de Jaca - chut tropu

Coxinhas de Jaca – Chuť tropů

Jackfruit má svůj původ v Jihovýchodní Asii, dnes na něj ale narazíte na všech kontinentech, kam zasahuje tropický pás. Daří se mu tedy také v Brazílii, odkud pochází  recept na lahodné krokety. Ty se zde primárně připravují s masovou náplní, jackfruití vegetariánská obměna ale získává na popularitě.

Na těsto budete potřebovat:

  • 2 šálky vody
  • 1 šálek neslazeného rostlinného mléka
  • 1 lžíce margarínu nebo veganského másla
  • 1 kostka zeleninového bujonu
  • sůl podle chuti
  • 3 šálky hladké mouky

Na obalení:

  • 2 šálky strouhanky
  • 2 šálky studeného neslazeného rostlinného mléka

Na přípravu náplně využijete:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 3 nasekané stroužky česneku
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 1/2 šálku nakrájených rajčat
  • 3 šálky jackfruitu (cca 1,5 konzervy Mladého Jacky F.)
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžičku zeleninového bujónu
  • 1/4 šálku petrželky
  • sůl podle chuti
  • černý pepř podle chuti
  • 1 lžíci kukuřičného škrobu (nebo mouky) rozpuštěnou ve 2 lžících vody

Jak na náplň?

  • V hrnci osmažte na olivovém oleji cibuli dozlatova.
  • Přidejte česnek a rajčata a nechte je dusit do změknutí.
  • Následně přidejte 2 lžíce rajčatového protlaku, petrželku a jackfruit (promytý – zbavený limetkové šťávy a jemně promačkaný rukou).
  • Vše vařte, dokud se nevypaří přebytečná voda. Aby bylo možné správně vytvarovat krokety, měla by být náplň suchá.
  • V případě potřeby doplňte kukuřičný škrob.

Jak připravit těsto?

  • Všechny suroviny vložte do hrnce a nechte projít varem.
  • Mouku přisypávejte až naposledy a za stálého míchání. Těsto intenzivně míchejte, dokud nebude měkké a bez hrudek.
  • Následně ho z hrnce vyklopte na čistou desku a ještě horké hněťte – prvně pomocí dřevěné lžíce, následně rukou, dokud nebude pružné a hladké.
  • Přikryjte plastovou fólií a dejte na chvíli stranou.

Pokud se chcete na postup podívat podrobněji, doporučujeme videorecept kuchařky Jany. 

Finální postup:

  • Na jeden talíř dejte strouhanku, na druhý nalijte rostlinné mléko.
  • Vezměte kousek těsta, vyválejte z něj kuličku a tu pak vytvarujte do košíčku.
  • Přidejte náplň – nevkládejte jí do těsta příliš mnoho, jinak nebudete moci košíček uzavřít.
  • Uzavřete konce a vytvarujte kužel.
  • Dejte si pozor, aby nikde nezůstaly díry, ze kterých by mohla náplň vytéct.
  • Vložte kroketu do studeného mléka, poté do strouhanky a odložte stranou na suchý talíř.
  • Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto a náplň.
  • Coxinhas smažte v horkém oleji přibližně 3 minuty, vyjměte z oleje a usušte v papírové utěrce.

Máte hotovo. Stačí už jen vše naservírovat. A sníst!

Více konzerv, více chutí

Uskladnit čerstvý naporcovaný jackfruit znamená pojídat ho několik dalších dnů v kuse, abyste ho ochránili před zkažením.

To vám s našimi plechovkami nehrozí.

Počkají na vás klidně až do nového roku a tak není od věci, nakoupit jich rovnou více do zásoby.

Co kdyby zase přišly na návštěvu brazilské chutě?

Dobrou chuť!