Příprava jídla z konzervy bývá většinou tou nejjednodušší volbou. Kdo by nemiloval jednoduchý postup otevřít – ohřát – sníst? I náš konzervovaný jackfruit je jednoduchý na přípravu. Proto, abyste dosáhli domácí úrovně Gordona Ramsayho, ale budete potřebovat pár kroků navíc. Není čeho se bát, poradíme vám.

Limetková šťáva musí pryč

Bio limetková šťáva a sůl v našich plechovkách slouží jako přírodní konzervant, díky kterému zůstane jackfruit hodně dlouho fresh. Její přirozeně kyselá chuť ale stejně přirozeně ulpí také na samotných kouscích jacka a tak je potřeba je před další přípravou důkladně propláchnout. Vrátíme mu tím jeho původní neutrální chuť. 

Dál už to jde samo

Se samotnou dužinou mladého jackfruitu vás pak už moc příprav nečeká. Je naporcovaná, zbavená lepivé slupky a jader, nachystaná rovnou ke kulinářskému zpracování. Její struktura je měkká a snadno se drolí, není tak potřeba cokoliv předem krájet.

Doporučujeme také po opláchnutí z dužiny ještě vymačkat přebytečnou šťávu. A v případě, že si budete chtít tohle ovoce připravit jako trhané maso, můžete jej u toho rovnou trochu pomačkat. Jen tak, rukou. 

Jackfruit v takové podobě využijete třeba pro přípravu lahodných tacos. Jak na ně? Poradí vám náš master chef David.

Netrhat

Jste spíše příznivci omáček či obalování a rádi byste si jackfruit dopřáli po pořádných kusech?

Pak nic netrhejte. V případě guláše stačí kousky ve stávající, či rozpůlené, podobě orestovat na pánvi a doladit gulášovou omáčkou. Inspirovat se můžete receptem na jackfruit guláš od veganky Michaely Kombrzové. Pokud budete chtít jackfruit obalovat v těstíčku, dejte si opravdu pozor, aby se vám kousky nerozpadly. Po otevření konzervy dužinu propláchněte a důkladně osušte. Jak na to nejlepší těstíčko vám poradí udržitelně žijící influencerka Kristýna Ryšavá.

A je to

Příprava jackfruitu z naší konzervy je skutečně jednoduchou a velmi rychlou záležitostí. Zaručeně tak nestrávíte v kuchyni hodiny a zbyde vám i spousta času na váš oblíbený seriál. A taky mini jackies chipsy, které k němu můžete bez výčitek přikusovat. Let’s jack it!

Dobrou chuť!