Kde se vzalo označení jackfruit? A odkud vlastně pochází samotné ovoce? Jak vypadá strom, ze kterého může ze samé zralosti spadnout? A jak ho lze využít v kuchyni? Tolik otázek! Na každou z nich vám rádi odpovíme v následujícím článku.

Je čas se představit

  • Jméno: chlebovník různolistý
  • Rodinná příslušnost: čeleď morušovníkovité
  • Původ: Jihovýchodní Asie
  • Váha: 10–30 kg
  • Výška: až 1,5 m

O tom, že je jackfruit skutečný silák mezi ovoci, jste už nejspíš slyšeli. Se svými průměrnými 10 kg, ale klidně i nadprůměrnými 30 kg, by protivníka v těžké váze těžko pohledal. Rostlina patří do čeledi morušovníkovitých. Květy a plody rostou přímo na kmeni. Jackfruit je ve skutečnosti obrovské plodenství složené z mnoha černých podlouhlých semen ukrytých v dužnatém oplodí. Ovoce pokrývá zelená hrbolatá slupka, když ji otevřeme, najdeme pod ní velké množství žlutých dílků s gumovitou strukturou – ó, ano, řeč je o lahodné dužině. Ta představuje jen třetinu váhy celého plodu a je tou hlavní pochutinou, kterou nám jackfruit nabízí. Označení chlebovník i jackfruit se používá jak pro plod, tak pro celý strom. A že je to strom stejně tak mohutný, může dosáhnout výšky 30–40 metrů a přinést světu až 200 obřích plodů za rok.

Strom jackfruitu

Nasladko i naslano

Když je jackfruit ještě mladý, chuť jeho dužiny není tolik sladká a výrazná, jak by se dalo u tropického ovoce čekat. A právě proto se Mladý Jacky F zabydlel v našich konzervách určených pro přípravu plnohodnotných slaných pokrmů. Říká se, že si ho oblíbili především vegani a vegetariáni, pravdou ale je, že je tu pro všechny milovníky chutí a nových zážitků s vysokou nutriční hodnotou. Podle vědců by chlebovník mohl v budoucnosti nahradit pšenici, kukuřici a další základní plodiny ohrožené změnou klimatu. O tom, co všechno tohle ovoce dokáže, si můžete přečíst v článku o zdravotních benefitech jackfruitu.

Jackfruit je zdravi

Pokud se plod nechá dozrát, jeho dužina se zbarví do žluta a získá nezaměnitelnou chuť kombinující svěžest manga se sladkostí banánu či ananasu. I v této podobě u nás můžete chlebovník ochutnat. Vyzkoušejte bezkonkurenční sladké chipsy, které si vás získají na první křupnutí.

Kde se vzal?

Jackfruit, nebo-li chlebovník různolistý, má své kořeny v Jihovýchodní Asie – legendy vypráví o indickém velikánovi. Z Indie pochází i původní název „chakka pazham“, který se později přenesl do portugalštiny jako „jaca“. A odtud už bylo k mezinárodnímu označení „jackfruit“ skutečně blízko. V současnosti se jackfruit adaptoval ve všech tropických oblastech napříč kontinenty jako velmi udržitelná plodina. Stromy nevyžadují zavlažování a při jejich přestování se nepoužívají pesticidy ani herbicidy. Všechny produkty, které naleznete v naší nabídce, jsou v BIO kvalitě. Chlebovník je navíc rostlinou milující stín, lze kombinovat s dalšími plodinami a vytvořit tak regenerační ekosystém. V poslední době negativně skloňované podmínky pěstování avokáda, spojené právě s vysokou spotřebou vody i pesticidů, by tak v konkurencí s Jackem určitě neobstály. Proč ho tedy nezkusit?

Kam s ním?

Možná si říkáte, že nemáte nejmenší tušení, jak tohle ovoce správně zařadit do svého jídelníčku. Pro začátek o něm můžete zkusit přemýšlet jinak než o ovoci. V teplé kuchyni jackfruit hravě nahradí maso i zeleninu. Inspirujte se našimi recepty na chilli con jackfruit, jednoduché kari s jackfruitem, těstovinový salát a mnohé další dobroty.

Vyzkoušeli jste už něco z naší kuchařky, nebo snad máte vlastní tip, jak jackfruit od Jackies zpracovat? Budeme moc rádi, když se s námi o své zážitky podělíte třeba prostřednictvím Facebooku.

Zdroje:

  1. Jackfruit heralded as ‚miracle‘ food crop [online]. the Guardian: Guardian News & Media Limited, 2014 [cit. 2022-08-28]. Dostupné z: https://www.theguardian.com/environment/2014/apr/23/jackfruit-miracle-crop-climate-change-food-security

Dobrou chuť!