V minulém díle našeho blogu jsme se věnovali otázkám změny klimatu a možnostem, jak jackfruitem v budoucnu nahradit třeba obilí. Čím nám ale může chlebovník pomoci ještě dnes? Jeho superhrdinský úkol zní jasně: přispět ke snížení spotřeby masa.

Rostlinné maso – rozdíl, který nepoznáte

Možná jste této diskuzi nakloněni už pár let, možná s ní teprve začínáte a třeba vás jen baví zkoušet nové věci, jedno je jisté – nejen z masa musí být člověk živ.

Jedním z důvodů, proč si vůbec takovou myšlenku připustit, může být fakt, že zvířata chovaná na maso s sebou nesou obrovskou uhlíkovou stopu a našemu klimatu tento proces vůbec neprospívá. Chlebovník je tak ideálním společníkem pro všechny, kteří se vydají vegetariánskou či veganskou cestou, nebo pro ty, kteří chtějí alespoň částečně maso ve svém jídelníčku omezit. Připravíte z něj celou řadu pokrmů, při kterých byste dříve sáhli po mase, a díky jeho textuře rozdíl takřka nepoznáte.

Největší výhodou chlebovníku je jeho všestranné využití. Pokud s jackfruitem teprve začínáte, nebo už vám došly nápady, co vařit, můžete se nechat inspirovat našimi recepty připravenými podle chuti vyhlášených foodblogerů a foodblogerek.

Nezralost výhodou

Pokud chcete toto tropické ovoce použít jako náhradu masa v plnohodnotných vegetariánských nebo veganských pokrmech, musíte sáhnout po jeho polozralé variantě. Právě tu obsahují naše konzervy Mladý Jacky F jackfruit.

Ve zralém stavu totiž plody získávají chuť ovocného želé, se kterým byste v guláši nebo číně neuspěli. Nedozrálá vláknitá dužina je naopak téměř bez chuti, a proto ji lze marinovat a dochucovat podle potřeby. Nakonec i u masa určuje chuť především koření. Po následné tepelné úpravě vás podobnost skutečně překvapí a to nejen chuťově. Také vizuálně vytváří struktura i kůrka téměř dokonalou iluzi kuřecího.

Mene masa a vice jackfruitu #1

Superhrdinský výkon

Samozřejmě jackfruit maso díky svému nižšímu zastoupení bílkovin stoprocentně nenahradí. Superhrdinský titul mu ale nikdo jen tak nevezme. Tento plod se pyšní nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem vlákniny. Bohatou nutriční hodnotu jackfruitu můžete podrobně prozkoumat v jednom z našich článků. 

Zároveň konkuruje i jiným náhražkám masa založeným převážně na sóji, která ne každému chutná, pro mnohé je alergenem a díky genetickým modifikacím terčem kritiky. V obchodech běžně dostupné polotovary také často obsahují pochybné složky jako umělá aromata a konzervanty. To náš jackfruit neumí. Nic víc než jeho dužinu a přirozeně konzervační nálev z limetkové šťávy, obojí v bio kvalitě, v naší plechovce nenajdete. Navíc je, narozdíl třeba od seitanu či tempehu, stoprocentně bezlepkový. Stává se tedy také ideálním partnerem pro všechny celiaky, i ty, kteří chtějí svému trávení odlehčit. 

Zkuste při příštím vaření malou výměnu a uvidíte sami, že vás jackfruit překvapí. Můžete také otestovat svou rodinu či přátele, jestli si bez předchozího upozornění záměny zázračného ovoce za maso vůbec všimnou. Držíme vám, i jackfruitu, palce.

Dobrou chuť!